Povinnost stát se plátcem DPH byla zákonem stanovena pro podnikatele s obratem vyšším než 1 milion korun. Tato podmínka se ovšem nyní mění. Nově se musí podnikatelé k DPH přihlásit povinně až při obratu nad 2 miliony korun.

Jak a kdy lze zrušit registraci k DPH při příjmech do 2 milionů KČ? 

Dříve platilo, že ti podnikatelé, kteří se k DPH přihlásili, museli být v režimu plátce nejméně rok, než mohli registraci zrušit. V případě této novely byla možná výjimka. Odhlásit se mohli osoby povinné k dani, které mají obrat mezi 1 a 2 miliony korun a podaly žádost do pěti dnů od nabytí účinnosti této novely, tedy do 8. prosince 2022. 

Ke zrušení ovšem dojde nejdříve k 1.1.2023.

Tento postup mohli využít také plátci DPH, kteří jsou registrováni méně než rok - tato výjimka platila jen v případě podání žádosti do 8.12.2022, nyní je již nutné dodržet rok registrace. 

Zahraniční obchody a neplátci DPH

Pokud plátce DPH stihl do 8.12. podat žádost o zrušení registrace k DPH, musí počítat s tím, že v případě obchodování se zahraničím musí využít status identifikované osoby k DPH - více jsme psali v tomto článku

Pro všechny, kterých se týká případné plátcovství, bude také důležitá dobrá kalkulace a vyhodnocení, která cesta se jim nejvíce vyplatí.