Po náročném roce plném změn (odklad EET, změna termínů pro podání daňového přiznání apod.) nás čeká několik novinek i do roku nadcházejícího. Některé úpravy jsou zaměřeny také na podnikatele a živnostníky. Které jsou ty nejdůležitější?

Zrušení superhrubé mzdy

Mezi ty změny, které byly zákonodárci přijaté na poslední chvíli, patří zrušení superhrubé mzdy. 

Nejedná se o trvalé opatření, zatím má být jeho platnost pouze dva roky a až poté se rozhodne, jak dál. Pro podnikatele to znamená změny při výpočtu mezd zaměstnanců. 

Přerušení povinnosti elektronické evidence tržeb

Elektronická evidence tržeb (EET), resp. její povinnost byla zákonodárci přerušena až do 1. 1. 2023. Podnikatelé, kteří budou chtít své tržby evidovat dobrovolně mohou (ovšem je nutné dát pozor na platnosti certifikátu, který to umožňuje). 

Paušální daň pro OSVČ

Každý podnikatel má povinnost odvádět kromě daně také měsíční poplatky za zdravotní a sociální pojištění. Od roku 2021 budou mít nově možnost přihlásit se k paušálnímu odvodu, tedy jednotné měsíční částce. Více o této možnosti, jak a kdy se mohou živnostníci přihlásit a jaké jsou podmínky, jsme psali již v samostatném článku o paušální dani.

 

Další novinky 

V platnost vejdou také změny týkající se například výpočtu dovolené u zaměstnanců, která se bude nově počítat na hodiny, nebo výše minimální mzdy. Od ledna bude minimální mzda 15 200 Kč, což ovlivní nejen výši daně z příjmů, ale i výši odvodu za povinné zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů. 

Všechny tyto změny, a možná i mnohé další, ovlivní v roce 2021 vaše účetnictví, ujistěte se, že na žádnou z nich nezapomenete.