Všechny podnikající fyzické osoby (OSVČ) se mohou na začátku setkat s rozhodováním, zda si založit podnikatelský účet, nebo zda jim bude stačit ten klasický běžný klientský. Obě varianty mají své výhody i nevýhody, stejně jako jsou různé případy, kdy je například ten podnikatelský téměř nezbytný.

Co říká právo?

Právní předpis, který by tuhle situaci nějak jasně upravoval neexistuje. Osoby samostatně výdělečně činné nemají jasně předepsané, jaký typ účtu musí pro své podnikání využívat. 

Proč zvolit podnikatelský účet?

Podnikatelský účet je určitě více praktický v případě výpočtu daní, kdy budou na jednom účtu pouze transakce spojené s podnikatelskou činností a účetní je nemusí rozlišovat od těch soukromých. Stejně tak finanční úřad při kontrole daňových přiznání může požadovat také výpis z účtu. U jednoho osobního účtu budou mít úředníci přístup naprosto ke všem finančním pohybům - i těm ryze soukromým. 

Plátci DPH

Pokud je daný podnikatel přihlášen k platbě DPH, musí být číslo jeho bankovního účtu zveřejněno v registru. I z tohoto důvodu se vyplatí mít dva bankovní účty, jeden čistě pro podnikatelské účely. 

Stejně tak v případě, že k podnikání využíváte platbu od svých zákazníků, či klientů, pomocí platební brány nebo terminálu. Ty je v každém případě lepší mít napojené na zvláštní podnikatelský účet. 

Oproti tomu, dostane-li se podnikatel do finančních potíží - např. exekuce, nehraje to, zda má podnikatelský účet, žádnou roli. Tento úřad má přístup ke všem účtům. 

Banky a účty využívané k podnikání 

Samotné banky mají právo účty svých klientů kontrolovat a přijdou-li na to, že podnikatel ke své činnosti využívá svůj běžný účet, mohou vymáhat změnu na podnikatelský. V každém případě je dobré přečíst si obchodní podmínky dané banky.