Od 1. ledna 2023 podnikajícím fyzickým osobám, a i nepodnikajícím právnickým osobám jsou automaticky postupně zakládány datové schránky. Víte, jak se do datové schránky přihlásit?

Datová schránka slouží k bezpečné a bezplatné komunikaci s úřady. Důvodem pro zřizování datových schránek je rozšiřování digitalizace a zjednodušení komunikace s úřady, která bude zároveň také levnější. Datové schránky mají řadu výhod, korespondenci s orgány veřejné správy vyřídíte kdykoliv, nemusíte se tak přizpůsobovat otevírací době na úřadech. Výhodu přináší i během dovolené, kdy se nemusíte obávat, že vám nebude možné doručit důležitý dokument od orgánu veřejné správy či od dalších institucí, občanů či firem. Jednou z primárních výhod je, že snadno dokážete, že jste daný dokument doručili na rozdíl od běžného podacího lístku. Komunikace prostřednictvím datové schránky s orgány veřejné moci je zdarma. V případě komunikace se soukromými subjekty je účtován poplatek 5 Kč, což je stále méně, než je cena za doporučený dopis na poště. 

Kdy budu mít zřízenou datovou schránku? 

Automatické zřizování datových schránek má probíhat od 1. ledna 2023 až do března roku 2023. Přihlašovací údaje vám přijdou dopisem na adresu vaše trvalého bydliště prostřednictvím pošty. Do datové schránky se přihlásíte přes www.mojedatovaschranka.cz

Jakmile budete mít zřízenou datovou schránku, neznamená to, že ji musíte ke komunikaci s orgány veřejné správy používat. Můžete nadále komunikovat s úřady prostřednictvím osobní návštěvy na úřadu anebo dokumenty zasílat poštou. Jedinou výjimkou, kdy je povinnost využít datovou schránku, je v oblasti daňové správy, což se týká primárně podávání daňového přiznání. Neplatí to však opačně, úřady vás budou vždy kontaktovat prostřednictvím datové schránky. 

Jak se do datové schránky přihlásit: