Jak už to bývá, každý rok se účetní a odborníci na daně musí potýkat s řadou novinek, změn a úprav. Rok 2022 není výjimkou. Víte, jaké daňové změny nás pro rok 2022 čekají?

Zvýšení paušální daně a minimálních záloh za zdravotní a sociální pojištění

Bývá zvykem, že se každý rok mění minimální výše záloh za zdravotní a sociální pojištění. Pro rok 2022 si musí OSVČ, podnikatelé a samoplátci připravit na sociální pojištění částku 2 841 Kč/měsíc a pro zdravotní pojišťovny pak 2 627 Kč měsíčně. Podrobný popis, jak se částka počítá a jaká jsou data splatnosti jednotlivých záloh najdete v článku Výše minimálních záloh pro OSVČ v roce 2022 na našem blogu.

Stejně jako u jednotlivých záloh se zvýšila částka i pro plátce paušálu. Pro rok 2022 je to nově 5 994 Kč měsíčně (cca o 500 Kč víc, než v roce 2021). Další podrobnosti najdete v našem článku Výše paušální daně v roce 2022 u nás na blogu.

Sleva na dani na poplatníka

Každý poplatník daně z příjmů má nárok na slevu na dani. Týká se to nejen zaměstnanců, ale také živnostníků či pracujících studentů, matek (pobírajících PPM či RP) a důchodců. Tuto slevu, která pro rok 2022 činí 30 840 Kč může každý uplatnit v plné výši (bez ohledu na to, jak dlouho pracoval). Oproti předchozímu roku 2021 je sleva vyšší o 3 000 Kč. 

Vyšší částka za školkovné 

V případě, že má plátce daně v péči dítě, které navštěvuje nějaké předškolní zařízení, může si uplatnit slevu na dani ve výši do 16 200 (částka se počítá z výše minimální mzdy). Podmínkou je sdílená domácnost a zároveň si na jedno dítě může slevu uplatnit jen jeden z rodičů. 

A v neposlední řadě se můžete těšit také na zrušení maximální částky u daňového bonusu.

I když v některých případech došlo ke zvýšení částek, dočkali jsme se také některých pozitivních změn. Víte o dalších změnách, které stojí za zmínku? Dejte nám vědět.